Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΑΣΚΕ ΓΙΑ 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ

Απρίλης 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,
Το 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ έλαβε χώρα στην πιο δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Η σταθερή, αταλάντευτη, αγωνιστική και μαχητική δράση της ΠΑΣΚΕ επιβραβεύτηκε από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Επιβεβαιώθηκε - και με τη δική σας προσφορά - αυτό που πιστέψαμε, ότι δηλαδή η ΠΑΣΚΕ οφείλει και μπορεί να εκφράσει και πάλι πλειοψηφικά τη θέληση και τις ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Αυτή την εντολή οφείλουμε να την τιμήσουμε και να την διαφυλάξουμε ως το πιο πολύτιμο συνδικαλιστικό αγαθό.
Παρά τη διάσπαση και την ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ αποχώρηση μιας ομάδας στελεχών, παρά τις

ιταμές επιθέσεις που δεχθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από άλλες συνδικαλιστικές  παρατάξεις, η ΠΑΣΚΕ αναδείχτηκε και πάλι πρώτη δύναμη, λαμβάνοντας ποσοστό 34,5% και 16 έδρες στη νέα Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Η ιδεολογικοπολιτική και συνδικαλιστική καταξίωση μας, στα συνδικάτα και στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, είναι και πάλι αδιαμφισβήτητη.
Το νικηφόρο για την ΠΑΣΚΕ εκλογικό αποτέλεσμα του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, μόνο εφησυχασμό και πανηγυρισμούς δεν πρέπει να προκαλεί. Οι ευθύνες και τα καθήκοντα που μας αναθέτει γι' άλλη μια φορά η εργατική τάξη της χώρας, είναι σημαντικά και πολυδιάστατα. Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των εργαζόμενων, των ανέργων καθώς και ο εφιάλτης της ανεργίας των νέων είναι το πρώτιστο ζήτημα στην ατζέντα των διεκδικήσεων της ΠΑΣΚΕ.
Αυτοί που συνειδητοποιούν όλα τα παραπάνω, συνειδητοποιούν επίσης ότι οι συνδικαλιστικά και πολιτικά αποκλεισμένοι έχουν γίνει σήμερα μια νέα και ευδιάκριτη πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.
Αυτή είναι η κοινωνική πλειοψηφία των ανέργων λόγω υπερβολικών προσόντων, όπως και των ανέργων ανεξαρτήτων προσόντων, είναι η πλειοψηφία της «γενιάς χωρίς ευρώ», των νέων που χάνουν την ελπίδα τους και ψάχνουν νέους προορισμούς εκπατρισμού, είναι η πλειοψηφία μίας κοινωνίας που καταρρέει χωρίς να βρίσκει διέξοδο.
Αυτή την κοινωνία πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο, αυτή την κοινωνία οφείλουμε, πρέπει και έχουμε ιστορικό καθήκον να στηρίξουμε στις δύσκολες ώρες που περνάει.
 «Πυξίδα» μας, στον ταραγμένο ωκεανό των ψεύτικων υποσχέσεων, των αδύναμων επαγγελιών, των ευχάριστων στ’ αφτιά αφηγημάτων, που απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της εργασίας, είναι η πρόσφατη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ & ΘΕΣΕΩΝ της παράταξής μας.
Με αυτές τις Αρχές και Θέσεις συνεχίζουμε τον βηματισμό μας προς το μέλλον.
Εμείς είμαστε το πιο δυναμικό, το πιο παραγωγικό, το πιο αγωνιστικό κομμάτι της μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης. Λειτουργούμε και καθοριζόμαστε με όρους παράταξης που η δύναμη και οι δεσμεύσεις της πηγάζουν αποκλειστικά και μόνο από τη θέληση και τα συμφέροντα της πιο προοδευτικής κοινωνικής δύναμης: ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Συντρόφισσες, Σύντροφοι,
Η πρόσφατη αποχώρηση εκλεγμένων (στον πρώτο και δεύτερο βαθμό) με την ΠΑΣΚΕ στελεχών και η ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ κάθοδος τους, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ), στο 35ο εκλογικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, αποτελεί ύψιστη πρόκληση για κάθε Δημοκράτη και Προοδευτικό εργαζόμενο που, ενώ με την ψήφο του στήριξε ΠΑΣΚΕ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστική του οργάνωση, διαπίστωσε ότι η ψήφος του χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές της ΓΣΕΕ ως "όχημα" εκπλήρωσης προσωπικών φιλοδοξιών. Διότι όπως και να το κάνουμε, οι πρώην "σύντροφοί" μας, δεν προέταξαν ιδεολογικοπολιτικές διαφορές ή διαφωνίες, ώστε να δικαιολογήσουν τη ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ συμπεριφορά τους. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε να το πράξουν από τη στιγμή που, επί 3 συναπτά έτη, συναποφάσιζαν και συνυπέγραφαν μαζί μας ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ τις αποφάσεις και την ακολουθούμενη στρατηγική της ΠΑΣΚΕ μέσα στη ΓΣΕΕ.
Η ιδεολογικοπολιτική υπεροχή της ΠΑΣΚΕ στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και η άριστα τεκμηριωμένες τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ και Γραμματέα της ΠΑΣΚΕ, συντρόφου Γιάννη Παναγόπουλου και των υπολοίπων συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ απεκάλυψαν με τον πιο "πανηγυρικό" τρόπο την αδυναμία των άλλων παρατάξεων να παρακολουθήσουν την δράση και την δυναμική της παράταξής μας.
Η διαφορά ήταν εμφανής.
Στο σύνολο τους οι άλλες παρατάξεις με πρώτη την δήθεν «Αυτόνομη» Παρέμβαση κινήθηκαν στη γραμμή της κομματικής σκοπιμότητας προσπαθώντας να σύρουν το συνέδριο της ΓΣΕΕ να πάρει αποφάσεις που ήταν ενταγμένες στις κομματικές τους στρατηγικές.
Η ΠΑΣΚΕ με σαφή ιδεολογικό και πολιτικό, αυτόνομο από κόμματα προσανατολισμό προσπάθησε και πέτυχε το συνέδριο να κινηθεί με βάση τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου της μισθωτής, τον οποίο μόνο υπηρετούμε.
Το επόμενο διάστημα καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την υπεροχή της παράταξης μας σε μια σειρά εκλογικών διαδικασιών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, αρχής γενομένης των εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ. Εκεί που, οι πρώην σύντροφοί μας, παραπλανώντας εκατοντάδες αντιπροσώπους και χιλιάδες εργαζόμενους, εξελέγησαν ως αντιπρόσωποι στη ΓΣΕΕ με ΕΜΑΣ (την ΠΑΣΚΕ) και ξαφνικά βρέθηκαν στο Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αυτή την φορά.
ΕΜΕΙΣ η Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων δεν πρόκειται να χαρίσουμε ή να χαριστούμε σε κανέναν.
Στις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στο μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας, η ΠΑΣΚΕ δηλώνει παρούσα. Συγκροτούμε ψηφοδέλτιο ανοιχτό σε όσους και όσες συμφωνούν με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Οι πρώην σύντροφοί μας του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. ας επιχειρήσουν – ακόμη και με «ψάρεμα σε θολά νερά» – να καταγραφούν έστω και αποσπώντας συνέδρους που έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό της ΠΑΣΚΕ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Όμως το όνομα και τα σύμβολα της ΠΑΣΚΕ μην επιχειρήσουν να τα σφετεριστούν. ΔΕΝ τους ΑΝΗΚΟΥΝ. Εμείς λοιπόν λέμε στο Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. : δείξτε το αληθινό πρόσωπο και τις προθέσεις σας!
Η ΠΑΣΚΕ δεν κλείνει πόρτες. Δεν τις ανοίγει σε ΔΙΑΛΥΤΙΚΕΣ συμπεριφορές.
Η ΠΑΣΚΕ δεν τεμαχίζεται, δεν τιμαριοποιείται, Δεν κληροδοτείται!
Για τον λόγο αυτό καλούνται όλοι και όλες οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, που εκπροσωπούν δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη του Ε.Κ.Α να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα της παράταξης.
Η ευθύνη όλων μας στη συγκυρία αυτή είναι τεράστια.
Η πορεία ήταν δύσκολη. Η ΠΑΣΚΕ πέρασε από συμπληγάδες. Αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι έχει γερές βάσεις. Στους εργαζόμενους και στα στελέχη της.
Σε αυτή την αυτόνομη προοδευτική  πορεία ο ρόλος της μεγάλης μας παράταξης  μας είναι ξεκάθαρος και αποφασιστικός.
Είμαστε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της ανεργίας.
Η ΠΑΣΚΕ οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας της τήρησης, από όλα τα στελέχη της, όπου και εάν αυτά δραστηριοποιούνται (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ), των αρχών και των αξιών της.
Η ΠΑΣΚΕ και τα στελέχη της οφείλουν να συνεχίσουν την πορεία προάσπισης των συμφερόντων του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των ανέργων και την προάσπιση της Δημοκρατίας που τόσο βάναυσα πλήττεται από την σκληρή Μνημονιακή πολιτική.
 Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Είμαστε πια όλοι πιο έμπειροι. Και χωρίς κανένα πολιτικό ή κομματικό  άλλοθι. Έχουμε ιστορία. Έχουμε στελέχη με ρόλο και προσφορά, όχι μόνον στο καταξιωμένο ούτως ή άλλως, παρελθόν τους, αλλά στο παρόν και στο μέλλον. Έχουμε και νεώτερα στελέχη που διαγράφουν τη δική τους πορεία.
Έχουμε και μια ακόμη πιο νέα, συνδικαλιστικά, γενιά που έρχεται. Που πίστεψε στην ΠΑΣΚΕ. Που πιστεύει σε όσα αντιπροσωπεύει η παράταξή μας. Που ονειρεύεται το αύριο.
Οφείλουμε όχι μόνον να μην την απογοητεύσουμε αλλά να την καλέσουμε στις τάξεις της ΠΑΣΚΕ να στηρίξει ενεργά το σχέδιο ανάταξης του συνδικαλιστικού κινήματος.
ΟΛΟΙ εμείς είμαστε η μεγάλη παράταξη της εργατικής τάξης και των κοινωνικών αγώνων.
Σύντροφοι θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι πρωτοβάθμιες ΠΑΣΚΕ των χώρων σας καθώς και οι αντιπρόσωποι στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ.
Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση σχετικά με τις επόμενες διαδικασίες.
Υ.Γ. Το όνομα ΠΑΣΚΕ καθώς και τα σύμβολά της είναι νομικά κατοχυρωμένα από τη κεντρική ΠΑΣΚΕ.
Καλά θα κάνουν όσοι θέλουν να είναι απέναντι να χρησιμοποιήσουν την ευρηματικότητά τους προκειμένου να βρουν νέο όνομα.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου